måndag 27 maj 2013

MP:s ombud kräver förkortad arbetstid

En av kongresshelgens stora debatter var om förkortad arbetstid och när det blev dags för beslut gick en majoritet emot partiledningens förslag, där en preciserad sänkning av normalarbetstiden hade slopats.

Med 169 röster mot 50 visade kongressens ombud att målet med förkortad normalarbetstid är viktigt inom partiet och i enlighet med beslutet ska Miljöpartiet arbeta för sänkt normalarbetstid till 35 timmar i veckan. Partistyrelsen ville i stället satsa på andra sätt att sänka arbetstiden och generellt ge människor mer makt över sin tid, som med friår och utökad föräldraförsäkring.

Kan inte växa oändligt
Carl Schlyter.
Carl Schlyter (MP) höll ett seminarium på ämnet under kongressens sista dag. Han var en bland flera som stod bakom det förslag om förkortad arbetstid som sedermera antogs till Miljöpartiets nya partiprogram. Vi måste arbeta mindre av flera skäl, enligt honom.
- Ett av skälen beror på att det finns en systemgräns. Man kan inte växa i en oändlighet i ett ändligt system.
Alla människor ska få sina absoluta behov tillgodosedda, inleder han. Cirka 100 000-120 000 kronor om året kan täcka de grundläggande behoven som ett hem, mat och kläder. Något över det är en bonus men höga inkomster leder ofta till överkonsumtion.
- När det gäller komparativ konsumtion, prylar som statusmarkörer, ser man en klar frikoppling från den allmänna lyckokänslan.

Bäst i jämlikt samhälle
Efter 1971 har ingen generell arbetstidsförkortning gjorts i Sverige, däremot har till exempel förlängd föräldraförsäkring och en extra semestervecka tillkommit. Och medan arbetslösheten på flera ställen i Europa ökar, arbetar de som har ett arbete alltmer övertid.
- Hade vi tagit ut hälften av våra effektivitetsvinster från 1980 till nu i arbetstidsförkortning hade vi i dag arbetat en 32 timmars arbetsvecka.
Med bland annat energieffektiviseringar, regleringar av marknaden och effektiva styrmedel vill han säkra planetens överlevnad, och minska klassklyftorna. Sänkt skatt för låginkomsttagare medan kapitalstarka får betala mer. Studier påvisar att människor har bättre hälsa i jämlika samhällen.
- Barns psykiska hälsa, tilliten i samhället och oss människor som sociala och kulturella människor har vi inte lyckats utveckla efter 1980.

Beslut på nationell nivå
I Frankrike infördes 35 timmars arbetsvecka år 2000. Att det blev turbulent, förklarar Carl Schlyter delvis med att de valde att göra massiva stimulanser bland annat med en stor sänkning av arbetsgivaravgifter för långtidsarbetslösa.
- Jag vill inte ta Frankrike som exempel för där gjorde man en massiv sänkning, vilket är optimalt om man vill skapa mer jobb. Men det blev två problem, det fanns inte personer redo för jobben och antalet arbetstimmar minskade inte.
Förkortad arbetstid måste vara ett generellt beslut på nationell nivå, understryker Carl Schlyter.
För ett hållbart samhälle måste det globala penningsystemet förändras.
- Vi har i dag ett system som inte kan fungera. Nyckeln är att vi tar ut vår effektivitet, idérikedom, förbättringsförmåga i mer liv. Det är därför jag tycker att kongressens beslut är så oerhört viktigt.

Maximilian Björsten och Charlotte Wester
Foto: Maximilian Björsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar